Tuesday, July 15, 2014

Sukarnya mencari ikhlas

Salam ramadhan kareem...pejam celik-pejam celik dah masuk 18 ramadhan..
Mlm ni duduk sendiri mcm biasa bersembang dgn diri sendiri...dan muncul 1 topik.

Ikhlas....

Sukarnya untuk dicari..benar kata org xsemestinya bila org tu ckp dia ikhlas die benar2 ikhlas...
contohnya engkau berkorban untuk org lain...ikhlas katanya tapi asyik terfikir-fikir nasib diri niyang sempit atas pengorbanan tersebut..ikhlaskah sebenarnya?
Contohnya engkau berikan barang yang paling disayang kepada orang lain...tapi bila sampai masa kau perlukannya kau akan kata "kalaulah ia masih pda aku" ikhlaskah namanya?
Contohnya engkau ajarkan satu ilmu baru kepada orang dalam masa yang sama engkau mengharap orang itu menyanjung kebijaksanaan kau...masihkah ikhlas?
Contohnya engkau beribadah kepada Dia kemudian engkau minta sesuatu dan engkau persoalkan ibadah itu bila pinta itu tidak ditunaikan..ikhlaskah engkau dengan tuhanmu?

Aku...
Ikhlaskah aku di sini bila setiap kali aku asyik mengeluh melihat setiap sudut yang sesak...sedang aku cemburu dengan orang?
Ya Allah...ampunkan aku... bantu aku mencari ikhlas yang sukar ini... sungguh...
Ikhlas itu jauh untuk digapai...

Tuesday, June 24, 2014

Hari-hari kita

Hari hari kita
apa isinya?
Dunia atau bayangan syurga?

Hari-hari kita
Ke mana langkahnya?
Gembira atau tangis duka
Gentar membayangkan neraka?

Hari-hari kita
Bagaimana rentaknya?
Dipenuhi leka atau berat dengan amal belaka?

Hari-hari kita
apa difikirnya?
cinta manusia?
Atau Allah yang esa??

Hari-hari aku?
Yang mana?

#nanges

Wednesday, June 18, 2014

Untuk engkau yang katanya aku

Kalau kau jujur aku akur
Kalau kau kisah aku endah
Kalau kau ikhlas aku jelas
kalau kau tegas aku balas..

Kau faham?
Aku pernah serik.
Lalu aku tak mahu serik lagi.
Aku serius kalau engkau serius.
Aku akan pergi kalau kau lewa..
Aku tak pandang darjat..
Kerana aku manusia kau juga...

Persoalan hati
Aku letih
Terkadang enggan aku kisahkan
Lantas pada Dia aku serah
kau akan datang juga bukan?
Membawa ikhlas bukan belas..
Membawa cinta bukan suka..
Meminta hati bukan sunyi..

_untuk engkau yang katanya aku separuh lagi_

Thursday, May 29, 2014

What is Holiday means for teachers?

Assalamu'alaikum.

holiday..at last it began already but still i'm not in a mood of it. y? because here i am..at school spending some of my quality times for my lovely Year 6 pupils. This is the 1st group of my school who'll sit for UPSR Examination on this coming September. Since this is also will be my 1st product. so i need to give the fullest commitment to make sure my students perform well during the exam. It's a big lie if I said I don't have such a nervous feeling when marking my students' mid year examination paper for Mathematics. They make many silly mistakes only because the don't read the questions carefully. So I have to do something. Planning and keep planning to make sure they learned better just after the school break ended. That will be my promise to myself. Nobody will fail this paper because Mathematics is not that hard it just need us to think and work smart when playing with the questions. 

ok lets talk about holiday.

Seriously,  life as a teacher here in Mersing taught me how to struggle life without mall, cinemas, k-box, bowling, and also my Futsal team. Here i learned how to spend my weekend at home, jogs at the beach, shopping at RM2 store (lol) and also waiting for Pasar Tani opened on every Friday. So now i can't wait to finish all the work here and back to Batu Pahat for good... Enjoying my school break meeting up with the buddies...Ummu, Bai, Fatin and also preparing for my Big Day on 13th June 2014. The day where I'll be on stage holding my degree scroll with the Harry Potter attire...lol it is  graduation 'jubah' actually. 

so..

holiday does mean everything for teachers (err i think only for me) lol...because I want to get some life out from here...living a very 'fun' life..

Batu Pahaat hereeee i am!! 

Tuesday, May 20, 2014

Wednesday, May 14, 2014

Dunia belajar Dunia kerja

assalamu'alaikum...
alhamdulillah....fieqa sekarang dah pun bergelar seorang guru....sebulan setengah da la.....mengajar di salah sebuah sekolah rendah agama bersepadu di negeri Johor.. Fieqa jadi guru Matematik Tahun 5 dan 6, Guru Bahasa Inggeris Tahun 1, Guru PJK dan guru Pendidikan Seni Tahun 5.. 

Alhamdulillah..alhamdulillah...alhamdulillah......
walaupun ambil masa yang lama untuk sesuaikan diri dengan tugasan fieqa sebagai seorang guru, tapi syukur Allah letakkan Fieqa dalam persekitaran keluarga SRAB yang mesra...biasala kalau dengar cerita-cerita yang tak berapa best dari guru-guru lama tu...yang baik ikut..yang buruk buat pengajaran..tapi...hakikatnya xsusah nak sesuaikan diri dengan persekitaran sebab semua orang sangat baik dan suka membantu...takde la istilah buli-buli cikgu baru ni..semua buat sama-sama...

alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah...
Fieqa yakin perancangan Allah tu sangat cantik...Allah makbulkan permintaan Fieqa untuk diletakkan di tempat yang paling baik untuk Fieqa..mungkin sekarang Fieqa x nampak lagi..tapi Fieqa yakin Allah ada sesuatu nak beri....

alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah...
Dunia kerja sangat berbeza.....betul 100% berbeza....masa belajar banyak buang masa....sekarang ni kadang-kadang Fieqa dekat sekolah pun sampai pukul 5 petang walaupun shift pagi..oh ya lupa nak explain yang SRAB ni ada dua sesi untuk guru...iaitu 8pg-2ptg dan 10.30pg-4.30ptg...tapi murid-murid semua mula 8pg-4.30ptg....Fieqa jadi guru Matematik Tahun 6..Fieqa jugakla Penyelaras Linus Bahasa Inggeris..Fieqa jugak terlibat dengan Program Native Speaker TELL2 yang sangat mengganggu sebenarnya sebab setiap minggu kena pantau oleh mentor...kemudian, sebulan sekali hadir bengkel.... Minggu ni 3 surat panggilan bengkel,kursus n seminar Fieqa dapat...semua demi tugas....

insyaAllah...Fieqa dah pilih jalan ni....untuk jadi seorang pendidik....jadi Fieqa bertekad untuk beri yang terbaik....khas untuk khalifah-khalifah cilik yang sedang Fieqa bimbing....mohon doa kalian supaya Fieqa terus tabah dan kuat untuk mengharungi 36 tahun lagi tempoh perkhidmatan ini...insyaAllah...LILLAHITA'ALA....untuk Islam...

Allahu Akbar.....Rabbi Yassir Wala Tuassir...aamin..

Wednesday, February 12, 2014

Im Back!

Assalamu'alaikum...alahai...berkarat bersawang..berhabuk dah blog ni...
update update...
ok
Alhamdulillah fieqa dah habis..tamat..the end.....LIMA TAHUN ENAM BULAN bergelar PELAJAR/GURU PELATIH....

Alhamdulillah.... research success....exam berbunga-bunga walaupun study benda x faham satu habuk pon.....last minit struggle and this is it... 3.8++...cukupla.....10 tahun guna pointer n this one yg paling best..syukur ALHAMDULILLAH....

Before leaving Sabah for good...smpat spent some quality times with them..

KK-Kundasang-Kudat (Simpang Mengayau)-Kota Belud...

Leaving for good? yes...sebabb nk posting...nak kerja..nak cari duit....nak konvo...nak kawen...eh?

ok now....tanam anggur...xjugak la tanam sangat sebb ade buat bisness kecil-kecilan....dapat la income sikit...boleh bayar apa yg patut n belanja2 family sikit...alhamdulillah.....

doakan fieqa cepat kerja ya....miss everything about Sabah actually.....miss everyone....

ok...see yaa..

xoxo
fieqa
(^_^)
assalamu'alaikum

Tuesday, October 29, 2013

Dengar-dengar

dengar lagu bising aku pusing
oh dengar lagu cinta aku rungsing
bagus dengar zikir.....
lantas aku berfikir......
dengarku satu penghayatan
atau aku sekadar mendengar...
Allah..
semoga pendengaranku ini Kau pelihara

Kata Imam Ghazali:

"cara hidup kita di dunia adlah bayangan cara kehidupan kita di Akhirat nanti"

sentap...sungguh cara hidup kita begitu jijik..
penuh dengan dosa
memuja dunia hingga kadang akhirat hanya difikir seketika

Minta hidayah berpuluh kali sehari
Fatihah mohon arah jalan lurus
Duduk antara 2 sujud merayu petunjuk
tapi adakah Allah tak bagi?
atau aku buat x mengerti?

Allah...
ampunkan aku
bawalah kami ke jalan yang benar...

Allah.....

:'(

Monday, October 21, 2013

aku lupa

kadang-kadang aku lupa
siapa kau dan siapa aku
bukan cerita antara dua darjat
bukan kisah tentang pangkat
tapi aku bercerita tentang kita

30 hari mengira detik
yang bakal aku tinggalkan
sumpah!
aku akan tinggalkan kau 
nama kau
kenangan kau
wajah kau
di sini

bukan aku masih berdendam
tapi sakit yang datang 
hanya bila wajah ada di depan

bukan aku x cuba
tapi aku penat
penat membenci
penat berpura-pura
penat memaafkan
penat memujuk diri

kau dia
jangan terlalu bangga
dengan bahagia yang belum pasti sudahnya
dan kau perlu tahu
aku x langsung derita melihat kau bahagia

:')

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...