Saturday, December 25, 2010

REZEKI=ikhlas+jujur dalam perniagaan..

salam. hye readers.
oh mcam x percaya lepas cameron sy sambung jalan kat desaru pulak..haha
ok ni nak cter pasal peniaga zaman sekarg..
sume org Islam taw yg 9/10 punca rezeki tu datangnya daripada hasil perniagaan kan?
so kalau kita nak berniaga mestilah ada ciri-ciri Raulullah S.A.W. Jujur dan Ikhlas tu penting. bukan men hentam je jual pape yg boleh mendatangkan keuntungan.
hmn..mcam x puas atie je erk bunyinyer??
xdala..ni pengalaman saya dengan peniaga.
1) kalau kedai2 biasanya baru masuk penjual dah tunjuk muka masam. then tanye sikit jawab nak x nak or suara tinggi..(biasanya kedai mcam ni sy memang terus tinggalkan jer...xpandang dah barang die even best pon)...xboleh la mcam ni kan nak berniaga...sebab kita nak cari rezeki yg halal dan diberkati..pelanggan yg datang kene layan sehabis baik..sebab itu sumber keuntungan kita..kalau hati pelanggan kita x jaga..sampai bila-bila la x maju kan???
2) kedai makan. kebanyakan peniaga sekarang ni kadang2 ade duet beli payung besar then susun meja n kerusi..pastu jual makanan ape2 je..rase??jangan cakap la..bukan x bersyukur la..tapi dah la cas mahal2..kalau sup tu rasanya mcam air panas campur perencah cukup rasa je..haha then nasi goreng die mcam letak minyak ngan garam pastu campur nasi..air??jgan cter la...memang betul2 suh jaga kesihatan..(paham2 la..) haha
kadang rasa bengang la jugak..nak dijadikan cerita..tadi sy pg la makan kat satu tempat ni...ade due gerai..yg satu ramai org..yg satu sikit org..so pegila yg tmpat ramai org,..pelayan die amek order muke sangatlah manis..(agaknye penat sgat kot smpai xbleyh nak senyum) huhu..then..order lambat sampai..dah sampai..bg salah plak tuh..then bg alasan x munasabah..nak x nak terima jelah...rasa???haha...rasanya kalau ada darah tinggi time2 tuh jgak kot pengsan..dah xleyh nak telan..orderla kat gerai sebelah....wahhh...sedap plak...tapi pelik la..sedap n murah but no customer..what happen???huhu...yg gerai ni plak..harga memang umphhh....tapi rasa..hurmmmmmm...
papepon..kepada peniaga yg terbaca n3 saya ni...tolonglah...berniaga dengan ikhlas...utamakan kualiti bukan kuantiti keuntungan..kalau rasa2 xboleyh nak penuhi permintaan pelanggan mcam makanan yg dipesan tuh xda ke...beritahu la...jangan hentam je bg kat pelanggan tuh...biler dah komplen bru bg alasan xda n xnak tukar..apa cter???

kalau nak ikutkan pengalaman sy terkena ngan peniaga memang bnyak...dengan order bukak puasa yg cuma smpai 15 minit sebelum isyak...n terpaksa bungkus sebab nak kejar magrib..huhu
dengan kene perli biler tnye harga yg lg rendah..harga yg x munasabah dgan sesuatu barang..n mcam2 lagilah..huhu..
apa pulak pengalaman anda?n apa pulak yg anda rasa?(menyibuk tul la nak taw..)haha

itu jela nak cter pasal peniaga nih..geram tol la..sy pon berniaga gak (jual sayur kat pasal malam time cuti)..taw la jgak penat..tapi bleyh la lgi senyum n x pernah tinggikan suara kat pelanggan..tapi memang resam manusia..bila kita yg kene baru kita nampak benda tuh x sepatutnya berlaku...tapi bila kita yg buat kita x sedar..so mesti saling mengingati..

k nak tido dag..sok nak p mandi manda kat pantai...gud nite readers..salam.

Thursday, December 23, 2010

amnesia vs miasara

pernah tgok seribu kali cinta?ok. kalau cter pasal drama love ni biasanya jarang la kite jumpe pasal info2 terbaru pasal penyakit2 ni..biasanya moral value je yg ade..tu pon kadang2 ntah hape2 je sebab just nak tunjuk kesetiaan pasangan yg bercinta..
dalam cerita seribu kali cinta ni..miasara ni seorang gadis pulau yg mengalami amnesia lepas ditimpa satu kemalangan. bila sedar daripada koma, die terus menjadi seorang yang pelupa. tapi die ingat masa lalu die.yg die lupa cuma apa yg berlaku pada masa terkini...rasa nak gelak jugak la bila ditakdirkan ada sorg pakwe dr k.l ni name die nizam jatuh cinta kat die n buat keputusan untuk kawen dengan miasara ni..kisah cinta diorg ni unik sebab mia hanya boleh kenal nizam kalau die tgok video percintaan diorg..smpai la kawen pon..asal bgun tdo je mia menjerit n pukul nizam sebab die ingat nizam nk rogol die..bile dah pregnant n dapat anak pon die still x dapat ingt jugak..hmn..kesian nizam..tapi cinta segala-galanya but nizam..die usaha jugak nak pulihkan miasara..xtaw la apa endingnye agaknya sebab esok last episode (sajer ngengada nak wat entry ni ari nih,...)hihi....
ok habis cter pasal miasara..jom kite cter pasal amnesia..macam yg saya cerita td, amnesia ni sejenis situasi apabila seseorang mengalami kecederaan dan hilang ingatan samaada ingatan dulu atau sekarang...dalam story ni kire miasara kategori yg kedua la..die lupa apa yg sedang berlaku..ok klik la kat mane2 word amnesia kat dalam entry ni untuk mengetahui lebih lanjut pasal amnesia..
next lagu.
saya suka betul lagu seribu kali cinta. zarina n adepp yg nyanyi..lirik die best.nah lirik n mp3 die...
Terciptanya kita terciptalah rasa
Tercipta cinta, tercipta rindu
Tercipta episod penuh berwarna antara kau dan aku

Terasa segalanya sempurna tanpa cela

Lihat dari hati bukannya diri

Bagai puteri menanti putera kasih antara kita

Walau dipukul kuat ombak cinta

Melayang jauh jauh seketika

Kembali kerna percayakan kita

Terasa bagai dongeng kisah asmara

Berputik kita kerna rasa

Kasih yang tercipta antara kita

Adeep

Terciptanya kita terciptanya rasa

Tercipta cinta, tercipta rindu

Terasa semuanya sementara sumpahan antara kita

Walau dipukul kuat ombak cinta

Melayang jauh seketika

Kembali kerna percayakan kita

Terasa bagai dongeng kisah asmara

Berputik kita kerna rasa

Kasih yang tercipta

Zarina: Oh dugaan berdua tiada beza

Adeep: Oh dari mana datangnya sentiasa

Zarina & Adeep: Kabur tiada dapat kita menghalangnya

Zarina: Kasih…

Adeep & Zarina

Walau dipukul kuat ombak cinta

Melayang jauh seketika

Kembali kerna percayakan kita

Terasa bagai dongeng kisah asmara

Berputik kita kerna rasa

Kasih yang tercipta antara kita

Terciptanya kita terciptalah rasa

tercipta cinta, tercipta rindu
ok..setakat ni jer entry kali ni..kalau sempat nak tgok apa ending cter miasara ni..tgok esok 6.30 petang k...time ni magrib kat sabah kan?tgok2 jgak..jgan smpai terlepas magrin dah la..iklan kan lame...ngeh3...
ok..heart u readers!

Friday, December 10, 2010

H.O.L.I.D.A.Y!!!!

salam readers..'cuti cuti cuti dan cuti..
saya suka CUTI...
sebab cuti buat saya hepi,,..
sebab saya bleyh makan bnyak2..haha
lame x update blog..sebab ape???
1- SEBAB SAYA HAPPY NGAN FAMILY N X BORING...ngeh3..
2- SEBAB LINE BROADBAND CELCOM KAT KAMPUNG SAYA MACAM @$#%w#@%^ X TERKATE!
3- SEBAB SAYA MALAS..HAHA
4- SEBAB SAYA TENGOK PUTERA KATAK...ADEH...rase mcam tgok cter katak plak..haha

ohoho..nak taw sekarang sy di mana???
saya kat CAMERON HIGHLAND beb!!
sejuk gler..ujan plak tuh..huhu
sebab tu broadband laju....nak cter pasal holiday kat sini kene la tunggu next entry..
sebab gambar sume kat kamera lagi..hikhikhik...

yang penting sekarang saya betol2 HAPPY!!!
duet abes xpe asal puas atiey..da lame sy nak g sini..sy penah dtg sini sekali je mase darjah 6 dulu..huhu.

haaa!!di kesempatan ini (ceh ayat sekema!!!) haha...
welkem my lovely buddy to dis world...
da blogger world...
do visit her blog if u're willing to..(betol ke ayat aku nih???)haha
http://nurhayatisaliman-itsme.blogspot.com
ok yatie...aku da promote blog ko nih...haha
ok dah ngantuk nak tido...papai..
heart u readers...
doakan perjalanan saya..
SALAM..

Monday, November 22, 2010

korban anak rantau..

mungkin agak lewat untuk sy ucap kat anda semua SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA...
tapi xpelah asal ucapan tu dtg dr hati.
hari raye xkira raya puasa or raye korban biasenye disambut dengan ahli keluarga...
sy suka raye sebab bile raye je mesti kat umah ramai org..
sy suke ramai org sebab sy x suke sunyi sepi..
sy x suke sunyi sepi sebab sy memang membesar dlam family yg besar..so sunyi sepi agak weird la..
ape kaitan cter sunyi sepi dgan entry kali ni?
xda just mukadimah je tuh.
raye korban taun ni sy x dapat bersama family mcam taun2 lepas..
sebenarnya agak kecewa sebab actually da hbis final exam tp still kene tahan dekat ipg n tiket pon belum dpat..(hujung sem krajaan bg tket)
xpe...even xdpat raye ngan family, tetap dapat rase suasana hari raye korban di KENINGAU.
sy ngan akmal n fizah pg beraya di rumah na. ni kali ketiga jgak la sy pg rumah die..da rase mcam family sendiri sebab every year 1 ramadhan Mesti kat sane...gler sedih time2 mcam tuh kalo stay ostel...
pg raye tu kami sekeluarga solat sunat hari raye di ipg kampus keningau then terus ada acara korban masak2 n makan..besh gak la dapat makan sup tulang resepi En. Mahian..hehe ayah na ni...sementara tgu sup masak keje kami x lain x bukan jalan2 kumpul gmbar..posing habis..tp x sempat pusing 1 ipg kampus keningau tuh..kecewa jgak la....tp siyes...cantik landskap kat sane..huhu
ok..nak share sket.
sy suka dengan family ni sebab ape??
1) diorg ni sntasa stick together..means mcam hepi selalu same2 adik beradik..xda gaduh2 n sume bertolak ansur..
2) adik2 na ni cute (espc iqa, maman n didi) haha to mira n udin bukan x cute tp cute di sini khas untuk yg kecik2 je k...haha
3) rutin harian diorg memang mgrib n isyak slalu berjemaah n sy suka tazkirah ayah die after solat magrib...simple but nice..
4) bnyak lg yg besh....nanti2 la sy cter...
ok memandangkan entry kali ni memang special to them, sy nak wish THANK YOU very much dkat en. Mahian sekeluarga sebab bg kami tumpang tdo, makan mandi n len2 di mahligai anda...

papepon..really miss my family...i love them more than everything..my family is still number one in my heart...mak..abah....nanti sok kite balik..nak makan puas2..sup tulang abah..kari daging mak...yes....da best in da world!!!

ok.smpai sini je la kot cter raye korban part 1..nanti kalau da dpat gmbar dr na sy share kat sini k...heart u readers!

**"syukur kita pada Ilahi kerana dengan
limpah kurnianya
Dia telah memanjangkan usia kita sehari dan
memendekkan usia kita sehari lg"
mukadimah tazkirah encik Mahian..ungkapan
yg perlu di ingat selalu
ALHAMDULILLAH...

Thursday, November 4, 2010

separuh vs penuh

vs

salam..
ade sorang sahabat citer kat saya beberapa minggu lepas..
cter ni kire diambil dari ceramah ustaz Syahir yg sy x dapat pegi mase tu..
-------------------------------------------------------------------------
ade sorang doktor ni kene pergi satu kawasan pedalaman yang kene menyusuri sungai...
dalam perjalanan tu dia dibawa oleh seorg pemandu bot la....
dalam perjalanan tue adala perbualan diorg...
DOKTOR: kamu pandai membaca?
PEMANDU: tidak pandai..
DOKTOR: kamu hilang separuh daripada hidup kamu...kamu panda menulis atau mengira?
PEMANDU: tidak pandai...
DOKTOR: kamu hilang separuh dari hidup kamu....
dan beberapa lg soalan yang jawapannya sama daripada pemandu bot tersebut...
TIBA-TIBA....
bot yg dinaiki tu bocor....air masuk ke dalam bot dan akhirnya bot tu terbalik...
pemandu bot bertanya kepada doktor..
PEMANDU: kamu pandai berenang?
DOKTOR: tidak pandai...
PEMANDU: kamu hilang seluruh hidup kamu......
doktor tu pon mati lemas...membawa kesombongan dirinya...

MORAL OF DA STORY: setiap manusia mempunyai kelebihan dan kekurangan masing2...jangan pandang rendah pada mereka yang kurang berupaya....jadilah seperti padi..semakin berisi semakin tunduk bukan seperti lalang yang semakin tinggi semakin tegak...
masya'Allah..semoga kita semua terhindar daripada sifat angkuh dan riak.......

Friday, October 29, 2010

Afghan~ PadaMu Ku Bersujud.

~~~~~~





ARGGGGGGGGGGGGGHHHHHHHHHHHHHHH
ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!@@@@@@@@@@@@@@@@!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
huiHGUYGX6IWQ76tdjkahudukajhgbkgazjgyflewofi832f72y73y4eowefhgfasuyewyrgftsdyjjj
kdsbvalow90uywiuegoytfoiewvfla
dsjnhfau7wtg9gfew83efty87eutgf67yedsgcxsgde7uw8utfr6tfgvdsiyuchvxiujb duiygudsdsbvdxjhxbv dusyetw6yegrf6q8wedrw9ef8r7etfye6wrft
sdfdsfbgytwegf7we873ywhufeeydgxwye6wftgrw637frtdw7uegdsufysd
fdjhrtjydtyr56e549iuhihjuygby6tfvtygh
niuhuy7tg65rf45edcyritygiuyhgu


dis is wat i face now.
argghh so many problems...task n so on..
i couldn.t bear it anymore!!!!
wat to do?????
dis is me now!
dis is also...

ARGHHHH!!!
HELP ME...

seriously i'm stress now.

if and only if i can be free like them..
enjoyed my life..
without any problem
without any burden n so on...
i hope so...
pray for me ok..
p/s: i need you!
but i can't tell u


Thursday, October 21, 2010

masih belum tido~

skrg jam 2.38pg..
wah mood tdo belum dtg...
jap g kot....syok sgt blog walking...
best bcaer story org..
ade story pasal diri..ade pasal islamik...ade pasal bola...ade pasal link2...n ade gak yg carca marba mcam blog sy nie...
tgah2 online nmpak ade sorg kawan online..
sy tegur die..erm die reply..then die ofline..kesian die bz buat asgment..nseb sy punye esement da abes...huhu...sori la kaco kamu ye....huhu..
nak tolong kamu cr bahan tp kamu xnak..xpela..
gud luck...chaiyok!
tbe2 sy rindu ngan kawan2 lame...
kpd kawan yg bz wat esemen tue...sori la ye ganggu...hmn...maybe next time ley cter2 kalau die sudi la nak cter2...hihi
kepada kwan2 yg len....cepat2 la cuti..sy nk jumpe korg sume....leyh jlan2...huhu.
k lah..nak teruskan perjalanan nie..haha..
k..heart u readers...
salam..

Wednesday, October 20, 2010

ISTIKHARAH

"saya buntu!'
"ape nak buat ni???"
"susahnya nak pilih.."


...bla3...

ni la ungkapan slalu kuar dr mulut kite kan bile ade masalah....xtaw ni buat pilihan...
sy pon slalu mcam tue...sgat2 buntu...n skrg sy betol2 buntu....
ape perlu sy buat?ape yang sy nak sebenarnya....dan patutkah sy lakukan sume tu?ape akan jd kalau sy xpilih jalan tue???ya BUNTU!.....

dalam saat2 sukar mcam ni sy cuma mintak pda Allah melalui doa....smpai satu hari sy jumpa satu buku dalam bilik seorg teman.....sya selak helai demi helai sy jumpa!-Solat Istikharah-

ya..ni yg sy perlukan sekrg.....insya'Allah..sy akan cuba mintak sebenar2 petunjuk dari-Nya...
doakan sy istiqamah lakukannya...amin...

niat:-----> Sengaja aku mengerjakan sembahyang istikharah dua rakaat kerana Allah Ta’ala

visit link di bawah:-

http://www.darussyifa.org/modules.php?name=News&file=article&sid=10


Ya Allah! Aku mohon pemilihan Mu menerusi pengetahuan Mu dan aku mohon kekuatan Mu menerusi kudrat Mu serta aku minta pada Mu sebahagian dari limpah kurnia Mu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini adalah baik bagiku dalam urusan agama ku juga dalam urusan penghidupan ku serta natijah pada urusan ku, kini dan akan datang, maka tetapkan lah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya.

PUASA-PBS-RAYA

Salam ukhuwah readers..
lamenye x buat entry...rindu sgat dekat sahabat baru sy ni (blog)..
apa x nye sibuk sgat sjak akhir ni...memang xsempat nak bercerita...ok...
entry kali ni xda idea nak tulis ape so meh merapu tgok my activity sepanjg kebizian ini...

1)puasa...2minggu pertama memang sgt2 bz dgan asgment...memang rase sgat2 teruk la time ni....bersengkang mate..then terus sahur..lepas subuh bru dpat lelap kejap b4 bgun blek untuk ready g kuliah..inilah kebizian seoorg bakal guru..so..kepd readers sume..hargailah guru2 anda sebab bukan je diorg berkorban mase mengajar kita tp mcam2 keperitan yg diorg lalui sebelum berjaya jd guru..kalau diorg x setabah kami bakal guru nih..xda la kita kat sini..(cewahhh)

2)PBS II......
ok blek kampung la ape lg......2 hri releks, isnin da kene g skolah....buat pbs kat my former skul..so xda problem sgat sebab mostly ckgu2 kat sane memng kenal n x susah nak dpat kerjasama...
tugasan kali ni xda la bnyak cuma susah sket nak wat..so keje pon xtaw nak buat camne, kumpul bahan jela mcam biasa buat dgan kwan2 bile nek cuti....
pbs xsah xda gmbar..ok jom tgok gambar...

teacher fieqa


i'm back...best biler dapat dtg blek skolah lame as a teacher....
1st day~sambut hari merdeka...meriah+seronok tgok diorg kibar2 bendera..sy pon dpt 1 gak yg besar...ngeee...
ni tempat plg sy suka mase skolah dulu...makin cantik (^_^)
eh2...cikgu nak berkenalan nie....
my mentor tgah mengajar..cgu asrol-da 1st person yg buat sy jatuh hati dgan permainan hoki sebab cgu ni yg bg sy galakan nak men hoki doooluuu2..
eh ape nie???haha..ni la kasut murid2 tu b4 masuk dewan untuk majlis khatam al-quran..cgu azman(kpd kwan2 yg msih ingat) yang handle ni..
ok last pic,.bnyak sgat..my pbs team! miss u all so much...
3) Raye,...
best3 best3 best3 best sgat2...xtaw da camne nak describe...raye ngan family mane xseronoknye...dapat duet raye...hihi..buat kuih raye..ok nak tgok kuih raye sy buat?

ni biskut oat n susu...care nak wat ikut suke hati..haha..nanti raye taun dpan sy bg resepi..tp ank buah sy plg suka la kuih ni....hihi..nyum3..
kuih tart nenas....my siblings like diz most..wajib ade k...
ade lg tp xda gmbar..huhu...ok jom gmbar lg..
raye pertama..
my parents...
xbnyak gmbar sebab bnyak kat kamera my brother n henfon die kene virus..waa..sedeyh2...


eh kenape tbe2 ade gmbar sayur?haha..ni la aktiviti sampingan kat kampung...abah bisness sayur...anaknye bisnes kristal...broch, gelang n rantai dr sabah....pelanggan memang ramai...
sy memang suka bisness sebab best..n menguntungkan...

papepon..sy rase ni je la kot story kali ni...

pst://sy rindu my family sgat2...saya nak balik cepat2....huhu...

Friday, August 20, 2010

my SMilE!

SMILE(^______^)

I hOPe i cAN feEL mine....
bECause i SmilE fOr others but not For myself...
i SmilE ANd live Happily bUT hurt iNside....
i dOn'T knoe wut haPpen to Me...
i Want tO crY..but I caN't...
coZ i'd ProMised TO MysELf for Not leT tHe tEars faLLinG AgAin...

....fOr everYone who ReaD dIz mesSage....
plzzz...CHEER ME UP!
gIve Me bAck My lIFe...
wiThout bEing AfRaid aNymore.....

baYAng2

ya ALLAH..HENTIKANLAH BAYANGAN itu...
jgan biar die terus menghantui aku..mengganggu tidurku..
jgan kau jadikan itu penghalang untuk aku maju..
menyesak fikiranku...
ya...bayangan itu selalu menyentak aku...
bayangan kepahitan itu..
buang ia jauh dr ingatanku ya ALLAH..
aku benar2 mahu melupakannya...
kerana bayangan itu cuma akan buat aku berdendam...
astaghfirullah....
bersihkan kembali hatiku ya ALLAH...
padam memori itu ya ALLAH..
hanya padaMU tempat aku mengadu....
amin..ya Rabbal 'alamin...



ya ALLAH..andai ini jawapan untuk setiap persoalanku padaMu..
aku reda....
sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui setiap sesuatu...

Wednesday, August 18, 2010

my FEBRUARY....

sy lahir bulan Februari...so sy nak share sket pasal kajian Dr. Fadzilah Kamsah pasal personaliti org yg lahir bulan Febuari ni...sy harap lepas bace semua nih....anda dapat mempertimbangkan keputusan untuk berkawan dengan saya..kerana sy sgat berharap untuk anda menjadi teman, sahabat, dan saudara sy dunia akhirat yang terima diri ini seadanya..

bagi yg sy Highligtkan tu means memang betul2 diri sy..

Bulan Februari

Berfikiran abstrak , sukakan benda yang reality dan abstrak, inteligent, bijak dan genius , berpesonality yg mudah berubah , mudah menawan org lain, agak pendiam. Pemalu dan rendah diri , jujur dan setia pd segalanya, keras hati untuk mencapai matlamat, tidak suka dikongkong , mudah memberontak apabila dikongkong , suka kegiatan yg lasak , emosinya mudah terluka dan sgt sensitif, mudah mempamirkan marahnya , tidak suka benda yg remeh-temeh, suka berkawan tapi kurang mempamerkannya, sangat berani dan suka memberontak, bercita-cita tinggi dan suke berangan-angan dan ada harapan utk merealisasikan impiannya, pemerhatian yg tajam, suka hiburan dan sukan, suka benda yg bersifat seni, sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran, berkecenderungan pd benda yg tahyul, amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros, belajar untuk mempamerkan emosi.


ya..ini saya..
saya sayang diri saya...
tolong faham diri saya...
sy xpandai tunjuk perasaan sayang saya terhadap seseorang kepada khalayak..bukan kerana sy malu tetapi sebab sy xpandai untuk semua tu....

sy suka aktiviti lasak...
sukan fevret sy Hoki...
tapi sekarg sy rase mcam jatuh hati dengan basketball...since i joined gerko basketball..
bulan puasa pon sy men mcam org xpose...
sebab sy rase puas..bila dapat lepaskan semua perasaan dan tekanan pada bola tu...

emosi sy mudah terluka dan sgat sensetif..
ya sy akui ini...
maaf pada semua teman yg pernah berkecil hati dengan emosi sy..
da hari ini..sy benar2 rasa terluka...
tidah pernah saya alami perkara seumpama ini...dan sy akan kenag itu smpai bila2...
terima kasih atas kenangan itu..
sy akan jadikan pengajaran untuk lebih berhati2 dalam membuat pilihan...
gambar time kat matrik...gemuk lg time nih..haha..
one of my besties yg edit...thanks to waniey samsuddin...i realy mish u...

Tuesday, August 10, 2010

.::T.E.G.U.R.A.N dari seorang saudara::.

Pertama sekali salam ramadhan buat semua...
semoga ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya.....
cerita sy kali ni berkaitan dengan perbualan sy dengan seseorang pada petang tadi...

al-kisah bermula apabila kami berbincang tentang majlis makan malam opsyen mathematics yang masih dalam perancangan...
sedang berbual sy terlihat satu baju yg agak seksi dan saya bergurau ckap nak beli baju tu..
dan sy telah ditegur oleh saudara tersebut...yg maksudnya lebih kepada mengingatkan saya siapa saya.---->dia kata sy seorang penulis blog yg bercirikan muslimah....
ya..sy faham maksud beliau..
sy seorang MUSLIMAH....dan itu cukup untuk memberitahu sy tanggungjawab sy sebagai pemegang anugerah itu....

ya..saya seorang muslimah yang masih goyah..
seorang remaja perempuan yang masih lalai dengan kemanisan dunia...
seorang manusia biasa yang xpernah lari dari kesilapan...
ketahuilah..segala yang sy pos dlam blog ini untuk peringatan diri sy sendiri..dan andai anda semua membaca itu satu hikmah bg sy....kerana sy dpat berkongsi apa yg saya beri untuk diri sendiri...

kepada saudara tersebut..terima kasih atas ingatan itu...walaupun agak terasa dengan sindiran beliau (sebab saya gurau je nak beli baju tuh...xterlintas pon d hati nak mencubanya..sebab sy masih ingat SIAPA SAYA---->kaum HAWA yang ALLAH perintahkan ke atasnya menutup aurat)...saya akan ingat teguran itu untuk terus mendidik jiwa ini....

pst: saya rindu nak sahur kat kampung ramai2...:'(

Saturday, August 7, 2010

rentetan-CINTA HIBURAN-kelmarin...semalam..hari ini..dan esok~



KELMARIN
...
pegi dewan..dengar forum CINTA HIBURAN..
moderator: cohort 4,xingat name..
panel: en.syafiq cohort 4, ust asran umar pismp bm sem 8 (mujahidalafbaru.blogspot), n ustz norhasidah a.k.a kak syida pismp bm sem 4...
komen: best..bermanfaat..penuh ilmu baru...kelakor esp. mr syafiq dgan hiburan melekat di dinding...ust asran dengan lagu cikugunya..n kak syida dengan ulangan cter korea..
refleksi: bnyak pengajaran spt:-
1) NAK BERHIBUR BIAR ADE BATASAN..


2)JGAN TERLALU ASYIK DENGAN DUNIA SMPAI LUPA AKHIRAT


3) BERHIBURLAH DENGAN CARA YANG BETUL


4) PIHAK2 TERTENTU PERLU PASTIKAN UNSUR2 DAKWAH DALAM HIBURAN contohnye kalo dulu ade filem syurga cinta..teruskan dengan kisah2 islamik yang lain..kalo filem rempit best jgak kalo ade filem tajuk USTAZ..kalau buat muzik berunsurkan dakwah biar yang senang didengar oleh generasi sekarang..stesyen radio mesti setanding dengan radio yang ramai peminat..n bnyak lagi cara hiburan yang boleh menyebarkan syiar ISLAM.

BANYAK lagi sebenarnya yang dibincangkan pada malam tu..untuk isi2 selanjutnye mungkin akan di pos oleh saudara panel kedua dalam blog die x lame lagi...

ok..SEMALAM..
dah hampir sebulan teringin sgat nak makan pisang goreng..
disebabkan sy ni perempuan yang secara fitrahnya memang akan cuba dapatkan ape yg dihajati..so sy pon ajak kwan2 pegi FOSANG makan pisang goreng....dan inilah hiburan kami petang tu...haha
next malam..PERTANDINGAN NASYID..
kelas sy hantar wakil untuk nasyid..kumpulan AL-JABAR..
bawak lagu TERIMA KASIH IBU AYAH N TOBAT...
TAHNIAH untuk semua kerana berjaya dapat tempat ke-3...korang memang best..esp pemain alat muzik yg comel..^^

HARI INI
...
kelas ganti...sy xdatang kuliah hari ni...ade sebb2 tertentu la...
then petang kelas pj sy dtang...naseb kejap n duk kat balai rekreasi..xberpanas..so xla penat sgat..
then..kami fikir2 malam ni nak mkan ape..so kami pon decide nak jalan2 cp..
best even sekejap n cuma beli 3 botol air mineral....tapi kami TERHIBUR!!
sebab...
1) dapat kuar ngan kawan2 yg dah lame xsame2 hang out..
2) dapat minum yoyo..rase da dekat sbulan kot xminum..haha
3) dapat mkan roti chocolate vanila kat Tuah Baker..
4) makan same2 kat Sadong...

oh ya..sy nak promote ni..SURAU D CENTRE POINT sekarang dah guna aircond..so..berhibur2 jugak..tp jgan lupa singgah tunaikan kewajipan ye....^_^

ESOK..
erm esok mcam biasa..sy akan mulakan bisnes nasi lemak...awal pagi..
kenapa sy jual? sebab selain sy dpat tolong makcik tuh tambah pendapatan..sy juga tolong diri saya...JANJI ALLAH "barangsiapa memudahkan urusan saudaranya..Allah akan permudahkan urusannya..."amin..semoga segala urusan DUNIA AKHIRAT saya dipermudahkan....oh ya...jual nasi lemak pon agak MENGHIBURKAN ye...hehe

cukup untuk entry kali ni..jumpe lagi di lain post!

Friday, July 30, 2010

C.I.N.T.A

malam2 ni jalan2 pg blog org n salah satu feveret blog sy adalah my senior yg bnyak berkongsi pendapat dan pandangan(x same ke?) tentang kehidupan sbg seorg islam..

cinta islamik...


pandangan beliau begitu menginsafkan dan sekaligus membuat sy rasa serba x kena....
di mana saya berada pada penulisan tu? di mana pula kita semua di sana?
cinta yang melalaikan..percintaan selepas berkahwin..zina hati...semua persoalan terjawab dalam artikel tersebut...bagaimana menanganinya?masyaAllah...inilah hakikat yang perlu diterima...Islam itu indah..dan juga mudah....selagi keindahan itu terus menjadi pegangan dan jalan yg sering dilalui dgan lurus....

klik link ni untuk pandangan tersebut

http://mujahidalafbaru.blogspot.com/2010/07/cinta-islamiksuatu-pandangan-dan.html

http://mujahidalafbaru.blogspot.com/2010/07/cinta-islamiksuatu-pandangan-dan_29.html

ya..saya mahu menjadi lebih baik...dan saya mahukan yang terbaik dalam sebuah perhubungan...
mari sama2 kita berdoa agar terus terlindung dari segala maksiat yang mendekatkan kita dgan zina...na'uzubillah~

psst: kepada empunya blog...terima kasih atas perkongsian..

Wednesday, July 28, 2010

pesanan buat sahabat dari seorang sahabat~

entry kali ni sy tujukan buat seorang sahabat yg berada dekat dengan saya..
saye xtaw kalau tadi mase tgah makan awk terasa hati dengan perkataan yg terlepas dr mulut sy...
walaupun dah meminta maaf tapi sy rase awk masih terasa...
walaupun xpasti awk bace atau x post ni..tapi seikhlas hati sy mintak maaf sekali lg...
jgan kerana perkara tersebut merenggangkan persahabatan kita ataupun membuat awk menyimpan hati pada saya....
sekali lg sy mintak maaf pda awk...sesungguhnya sy benar2 xberniat...

Monday, July 26, 2010

15 syaaban 1431H

selamat datang nisfu syaaban..
malam ni ada majlis bacaan yasin sempena sambutan nisfu syaaban...
ustaz kate pada waktu asar td buku amalan tahun lepas telah diangkat ke langt dan ditukar dengan buku baru pada waktu magrib td..
sebab itulah bacaan yasin sebanyak 3 kali sebagai permulaan catatan dalam buku tersebut..
bacaan pertama:niat supaya dipanjangkan umur
bacaan kedua: niat supaya dimurahkan rezeki
bacaan ketiga: niat supaya dijauhkan dr maksiat..

semoga permulaan buku baru ini juga sebagai permulaan hidup yang baru..
jauh meninggalkan segala dosa yg pernah dilakukan..
semoga buku amalan kita akan diterima dengan tangan kanan..
kerana beruntunglah bg mereka yg menerima buku amalan dengan tgan kanan kerana syurga menanti kita...tetapi malanglah bg mereka yang menerima buku amalan dr sebelah kiri kerana neraka tempat yg tersedia...na'uzubillah...
semoga kita sama2 menjadi penerima sebelah kanan...amin...

ustaz kata td...sempat lg nak puasa bulan syaaban..
ada 15 hari lg...sape puasa pd khamis pertama dan terakhir Allah akan ampunkan dosanya..
nabi S.A.W umpamakan bulan syaaban semulia diri baginda..betapa mulianya bulan syaaban..

ustaz kata..bangunlah pada waktu tgah malam tunaikan solat sunat 2 rakaat. iaitu solat tahajud..
benar..sy teringin sekali lakukan perkara ini...
ustaz kata lg..nabi pesan..kalau dah susahs sgat nak bgun solaat....bangunlah untuk berdoa..kerana pintu doa pada ketika itu terbuka dengan luas....
insya'Allah....itu azamku pd tahun ini...

15 hari lg ramadhan dtang..
Ya Allah..panjangkan umur kami..
semoga ramadhan kali ini adalah lebih baik dr ramadhan yg lepas..
ya Allah..semoga umat Islam terutamanya umat Islam Palestin dapat menunaikan ibadah ini dengan penuh ketenangan...tanpa sebarang gangguan rejim laknatullah..
tanpa sebarang air mata penindasan...
semoga Ramadhan kali ini penuh barakah....
membawa kemenangan untuk umat Islam....

Selamat meniti 15 hari kedatangan bulan rahmat..
Penghulu segala bulan.....

Sunday, July 25, 2010

surah al-waqiah

kalau sesiapa yg ade naskhah surah2 pilihan yg di dalamnya terkandung surah yaasin, al-waqiah, al-mulk dan sebagainya, di situ ade bnyak tertulis fadilat membaca setiap surah tersebut.
dan slah satunya adalah surah al-waqiah. untuk mengetahui lebih lanjut adela sy cari dlam internet..ini sebahagian dr info tuh..

KHASIAT SURAH AL WAQIAH
www.Halaqah.net
nilabiru
Editor : ummi Munaliza




Sabda Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Siapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya. (Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas’ud r.a.)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Ajarkanlah surah Al-Waqi’ah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Barang siapa yang membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Barangsiapa membaca surah Al-Waqi’ah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”

Surah Al-Waqi’ah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al-Waqi’ah kerana di ambil dari lafal Al-Waqi’ah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yang ertinya kiamat. Di dalam surah Al-Waqi’ah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah dan adanya hari berbangkit.

marilah sama-sama kita amalkan surah ni k...wasalam.

ahlan wasahlan sis~

blog walking:

sy terjumpa satu blog yg baru oleh seorang sahabat yang lebih muda dr saya tetapi sgat bermanfaat blognya..
dan ini adalah antara post yg saya sangat admire....(dah mintak izin)

To Atiqah Mohd Jaasih~keep it up dear....
akak akan jd pengunjung setia blog awk...


Bismillah.. Tolong Beritahu Si Dia

Tolong beritahu si dia, aku ada pesanan buatnya..
Tolong beritahu si dia, cinta agung adalah cintaNya..
Tolong beritahu si dia, cinta manusia bakal membuatnya alpa..
Tolong nasihati sia dia, jangan menyintaiku lebih dari dia menyintai Yang Maha Esa..
Tolong nasihati si dia,jangan mengingatiku lebih dari dia mengingati Yang Maha Kuasa..
Tolong nasihati si dia, jangan mendoakanku lebih dari dia mendoakan ibu bapanya..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan Allah kerana di situ ada syurga..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan ibu bapanya kerana di telapak itu syurganya..
Tolong ingatkan si dia. Aku terpikat kerana imannya bukan rupa..
Tolong ingatkan si dia. Aku lebih cintakan zuhudnya bukan harta..
Tolong ingatkan si dia. aku kasihinya kerana santunnya..
Tolong tegur si dia, bila dia mula mengagungkan cinta manusia..
Tolong tegur si dia, bila dia tenggelam dalam angan-angannya..
Tolong tegur si dia, andai nafsu mengawal fikirannya..
Tolong sedarkan si dia. Aku milik Yang Maha Esa..
Tolong sedarkan si dia. Aku masih milik keluarga..
Tolong sedarkan si dia, tanggungjawabnya besar kepada keluarganya..
Tolong sabarkan si dia, usah ucap cinta di kala cita-cita belum terlaksana..
Tolong sabarkan si dia, andai diri ini enggan dirapati kerana menjaga batasan cinta..
Tolong sabarkan si dia, bila jarak menjadi penyebab bertambah rindunya..
Tolong pesan padanya. Aku tidak mahu menjadi fitnah besar kepadanya..
Tolong pesan padanya. Aku tak mahu menjadi punca kegagalannya..
Tolong pesan padanya aku membiarkan Yang Esa menjaga dirinya..
Tolong khabarkan pada si dia. Aku tidak mahu melekakan dia..
Tolong khabarkan pada si dia. Aku mahu dia berjaya dalam impian dan cita-citanya..
Tolong khabarkan pada si dia, jadilah penyokong dalam kejayaanku..
Tolong sampaikan pada si dia. Aku mendambakan cinta suci yang terjaga..
Tolong sampaikan pada si dia,cinta kerana Allah tidak ternilai harganya..
Tolong sampaikan pada si dia, hubungan ini terjaga selagi dia menjaga hubungan dengan Yang Maha Kuasa..
Tolong sampaikan kepada si dia kerana aku tidak mampu memberitahunya sendiri….

Hanya engkau Ya Allah mengetahui siapa si dia..


Moga pesananku sampai padanya walau aku sendiri tidak mengetahui siapa dan dimana si dia..
Moga dia seekor lebah yang sentiasa memuji keagungan Yang Maha Kuasa memasuki taman larangan dengan sopan santunnya dan bertemu mawar berduri yang terjaga oleh tuannya..

Simpanlah pesanan ku ini sehingga engkau bertemu diriku suatu hari nanti…

“Apabila kau ingin berteman,Janganlah kerana kelebihannya, Kerana mungkin dengan satu kelemahan,Kau mungkin akan menjauhinya….

Andai kau ingin berteman,Janganlah kerana kebaikannya,
Kerana mungkin dengan satu keburukan,Kau akan membencinya….

Andai kau inginkan sahabat yang satu, Janganlah kerana ilmunya,
Kerana apabila dia buntu,Kau mungkin akan memfitnahnya…..

Andai kau inginkan seorang teman,Janganlah kerana sifat cerianya,
Kerana andai dia tidak pandai menceriakan,Kau mungkin akan menyalahkannya….

Andai kau ingin bersahabat,Terimalah dia seadanya,Kerana dia seorang sahabat,Yang hanya manusia biasa…

Jangan diharapkan sempurna,Kerana kau juga tidak sempurna, Tiada siapa yang sempurna…

Tapi bersahabatlah kerana Allah..

untuk entry yang lebih banyak dan menarik visit diz link:
http://ana7atiqah.blogspot.com/

Thursday, July 15, 2010

14-07-2008

selamat ulang tahun yg kedua..
nila tarikh mulanye saye jejakkan kaki di NEGERI BAWAH BAYU ni..
syahdu sgat bler 1st time nek flite..tinggalkan family..blajar mcam ovc la jgak..hihi
even da 5 taun jugak sy duduk memang jauh ngan famly sebab skolah kat boarding skul..
tp ni la 1st time yg betul2 jauh..jadi anak perantau...balik setahun 3 kali je..

sy bertolak dr rumah kat bt pahat johor sekitar 3 ke 4 pg 14 Julai tu jgak..untuk smpai ke airport Senai,Johor amek mase dalam 2 jam baru smpai..so sebab flite sy dalam jam 7.35 pg..sy mesti kene ade kat sane 2 jam sebelum kan..(1st time la katekan..)

sy memang da buat keputusan untuk daftar sendiri je dengan kawan..mujur jgak ade kawan yg sy kenal mase interview dlu dpat sme2 kat sini...(klasmet jgak) hihi
mule2 plan memang 2 org jela dftar tp x sgka plak ade sorg lg kwan kami yg kenal mase dkat KMJ dulu same2 jgak flite dgan kami..so jadilah kami trio anak johor g sabah..hihi

smpai kat KKIA dlam jam 9 lebeh kami ni terpinga2 la jgak camne nak pg IP Gaya nih..so kami pon direct terus p kat kaunter teksi..nseb bek ade perkhidmtan teksi hntar..
so smpai2 je kat IP terus kene g daftar..bru daftar separuh..waktu rehat pulak..so tersekatla xdpat daftar..jadi kami pon pegi la makan kat kafe makcik rossa..
mule2 xtaw la plak ade mkanan disediakan..jd kami pon makan la yg beli punye..naa...tercekik sume mkan dgan harga yg x dijangka..hihi

sambung blek daftar.pastu sy g masuk bilik...sedihnye...xtaw nak watpe..sebab mase tu beg sy x angkat lg..org len ngan family..sy sorg...so hujan la jgak kejap.(haha) sy pon telefon kawan2 tu..diorg plak da nak dhantar ke asrama..so sekali lg lebatnye hujan turun..(malu..)
nseb ade sorg senior ni sudi tolong angkat brang..n bwak g hostel..mase tu blik sy dekat Meranti Gaya..rumet sy FIFI PJ..

naseb bek sy dpat rumet dengan Fifi...die baik sgat..bnyak tolong sy..jd sy xdala rase sunyi walaupun jauh ngan family..tp bab homesick memang agak lame la kot sy omsik..hihi..

lepas beberapa lame sy dah ok...kawan pon ramai..sy hepi duduk sini..
sekarang da 2 tahun..even masih gak la omsik time mlam2...(kantoi)

ni la sejarah sy jejak kaki kat sabah ni...berdikari dr sejak dtang smpaila sekarang..
so bg junior yg manje betul smpai kene hantar masuk ostel n bertukang lg time masuk tu..sy memang anti betul..pastu manja dibawak2 lg smpai kat IPG ni...tolongla..dah besar kot nak mengade2 sgat..(pesanan semata2)

Sampai sini je entry kali ni...doakan semoga sy terus sukses n berjaya jd sorg ckgu yg terus melangkah ke hadapan..amin..

Salam Ulang tahun yg ke 47 jugak untuk IPG Kampus Gaya.
harap dpat kembalikan kot ape yg best2 mase zamam En Osman,Tn. Hj Ali, Pn Mary n lecturer len yg pernah jd student ipg ni dulu..dgar mcam seronok je...
especially dewan yg sgat besar dulu diharap boleh kembalikan la kepada saiz asal..
mesti seronok kalau dewan tu dpat dgunakan spenuhnye n jd tempat pelbagai aktiviti mcm dulu...


Saturday, July 10, 2010

~please~

dear blog..
can u stop my tears???
plzzz...just for once...

Wednesday, July 7, 2010

cinta sejati hanya pada Allah

La taqrabuzzina,
janganlah kau mendekati zina.
apa tak cukupkah Allah sebagai kekasih kau?
Dia yang menemani kau siang malam,
Yang Maha Mendengar setiap luahan hati?
Allah tak meredhai sebuah hubungan selain daripada pernikahan
Sekiranya kita ada jodoh tak kan ke mana. Itu janji Allah.
*Ampunilah dosaku Ya Allah...
kuatkan dan tingkatkanlah imanku ini.

***i copied from my ex rum8***

thanks to umi kalthum mohd mokhtar---> i love diz remainder so much..
however it is...i hope u've enough spirit to stay strong
lets together lighten our life wit laugh...
love u dear
don't think too much ok!

http://www.ummi1410.blogspot.com/

Tuesday, July 6, 2010

perempuan~

Allah jadikan seorang wanita adalah istimewa..
Dia bg kita cuti setiap bulan drpda melakukan suruhan wajib iaitu ibadah fardhu...
cuti daripada solat....cuti daripada berpuasa...
Ini tanda kasih sayang Allah kepada insan bernama wanita...

cuti yang Allah bagi ni biasanya akan buat kita kaum Hawa dalam keadaan hormon yang sgat x stabil....selalu marah..menangis...sedih xtentu pasal....dan biasanya kemarahan tu betul2 kene pada orang yg paling kita sayang...sy x cakap secara keseluruhan tapi secara segelintir...

bagi mereka yang menjadi mangsa kemarahan seorang wanita..
sekiranya kemarahan tu x munasabah bg anda..jganlah ambil peduli..
terutamanya pada kaum Adam...jika isteri atau teman wanita atau kawan2 perempuan anda tiba2 naik angin.. tolonglah jgan naik angin sekali dengan dia pada waktu2 darurat ini..
anda kene faham..kami kaum Hawa memang kene menghadapinya...bukan sengaja kami cipta emosi itu...

kalau anda seorang yg prihatin...anda memang boleh mengesan semua itu..
pergaduhan boleh dielakkan kalau anda faham situasi kami..
jangan tambahkan tekanan emosi kami yang sdang sgat x stabil...
sekian je entry kali ni....

psst: emosi sy sgat terganggu sekarang...tolong faham saya..

Sunday, June 27, 2010

4-27 jun 2010

its a HOLIDAY!

saye blek kampung 3minggu...best sgat2...

even xda la bnyak sgat aktiviti tp memang full la jadual..
yg paling penting dpat spen time same family...
mule2 kenduri kawen my cousin...so nice in bride attire...(btul ke ni?)
erm..ok nak share gambar k...

ok..inilah die pengantin lepas sah akad nikah...dekat surau...pengantin perempuan yg sepupu sy k..
ha..org sibuk nikah kat depan..ni kerja kami adik beradik..bergambar..yg sebelah sy tu my only sister in law stakat ni..yg sebelah lg my eldest sister..n last skali my 2nd sister..dua2 da ade 2org anak..hehe
happy birthday abah n mak~

malam lepas pengantin bersanding..kitorg satu family celebrate bday abah 4jun sekali la ngan bday mak yg da lepas 21march hari tu sebab ni je peluang yg kami adik beradik semua ade kat rumah..


ok...cukup la gmbar time tgok pengantin..erm next ye...
gmbar g bekok pulak..haha

haa...selamat dtang ye...
name je pintu masuk tp amek pic ni time nak blek,..huhu
ni la family kakak 1st saye..erm pegi bekok ngan diorg la..semua kesejukan..haha
best sgat3..thanks kat diorg sebab ajak saye mandi manda...ha..time ni jugak sebenarnye adiah bsday anak sulong diorg yg bju merah tu...NUR 'AININ SAKINA name die..
tgok..best dapat mandi..haha
sejuk gler2.....
ok lepas mandi makan time la..hihi..
tempat best n cantik sebab ader replika lori rosak jd tempat makan..hahaa
so saye dpat idea nak bukak restoran guna van pulak.....n tempat2 makannye guna kereta2 yg org dah xnak...tp mcam horor la plak..huhu
..........................................................

ok lg cerita time cuti....
tengok...manela sy x tembam time cuti..ni my sis belanje kenny rogers....nyum3...
tahniah kat die sebab lulus exam PTK..hehe....so dier belanje la saye makan bes2..ngee~

erm bes2 jgak....tp ade gak la yg xbes..hehe.....
ni la yg paling xbest..
sakitnye..huhu..kesan buddak nakal kat kampung..hehe
erm penyebab rahsia ye...huhu
tp memang sakit la..my tgan ni bukan patah just tulang lari je..susah nak kejar.hehe
erm nseb la abah tukang urut..thanks to him sebab urut n skrg dah ok sket tp xabes treatment da kene blek sini..so masih sakit n xboleh lg angkat brang berat..so risau jugak la nak gerko sem ni..huhu
ok...hidangan istimewa! haha nurin amani~
ok..bergaya...nur auni syakirah~
trio:-mohd naquib adham-nur 'ainin sakinah-'ainul mardhiah...baju sabah saya beli ni..hehe

k lah...sampai sini jela dulu k.....jumpa lg nt....wsalam~

Monday, May 24, 2010

EXAM!!

today i want to talk wif my blog..
i want to tell my blog everything that make my life misserable for this 2 weeks.
Exam fever and i dun have much preparation....but i still force myself to study and study untill i didn't have much rest...can u imagine how i spend almost 10hours for 6 days staying in a cold library with my bff??wif the very annoying guard who always stared at us for every 5 minutes..just for revision........BUT
now i'm soooooo stress becoz after finished two paper already everything that i hardly memorized just out for objective question...waaaaaa i felt so frustated n now i dunt have anymore strenght to do revision....
next paper..tomorrow afternoon is math paper..my major subject and i dun know wat to read..haha funny huh??but still i lied myself that i'm studying!haha..the truth is i just look at the books..the cute letter like ants in a powder..(wat diz?i started to mengarut)huhu..
i hope tomorrow will be better....i dun want to fail any paper...i want to be the best as i promised to everyone...my beloved mom and dad,my sisters, my brothers and my BFF.....i promise to pass wit colours...argghhhhh.......wat to do now????????

"ya Allah kuatkanlah aku menghadapi segala ujianMu...
iringlah langkahku dengan rahmatMu...
Kuatkan ingatanku...
kurniakan aku yang terbaik atas usahaku,...
jadikan kejayaanku sebagai dorongan untuk kejayaan2 seterusnya..
ya Allah..sesungguhnya perjuanganku seiring dengan teman-temanku..
Kau permudahkanlah juga segala urusan mereka..
berilah kami kejayaan yang selayaknya dengan usaha kami....
campakkanlah hidayah dalam hati2 kami untuk terus menuntut ilmuMu...
sesungguhnya hanya Engkau tempat aku memohon pertolongan dan hanya kepadaMu tempat aku kembali....amin ya rabbal 'alamin.."

Friday, May 14, 2010

EXAM!!

assalamu'alaikum...

lama dah x menulis lagi...sy rindu nak tulis2 kat blog nih..tp saye sgat sibuk..
exam dah dekat dan banyak lagi saye lum study...

di kesempatan ini..
saya nak memohon beribu ampun dan maaf kepada semua yang mengenali say..
sepanjang jalinan ukhuwah kite kalau saye ade terkasar bahasa atau tersinggung hati dan perasaan kalian..harap kalian sudi memaafkan....
doakan kejayaan kita bersama...

saya nak ucap selamat menghadapi peperiksaan kepada semua classmate saya:
barisan depan: wan, azie, kintut, azz@eton, siew sia, ai teng
barisan ke-2: fizah, fatin, ashlyna kapoor, beby comel, mamal, epin
barisan ke-3: mami, bee, unni, mas@yves, haidin, fizie
barisan belakang: syapiq, haziq, nafie, athan, fiezul@fifiez, jul, tam...

saye nak ucap jugak selamat berjaya buat rumet saya selain yg kat atas tu: ummi n zura..nana x exam

kawan2 lain: atieqah(ipg kampus keningau) n hairuniza (ipg kampus tawau)

dan semua yg mengenali saya serta sesiapa sahaja yg akan amek exam...semoga titian kejayaan kita tiba di penghujung dengan sambutan manisnya kejayaan..sayang korang semua..

amin~

Sunday, May 9, 2010

::resah tiada penghujung::

:aku hampir terduduk:
tatkala pernah kunyatakan rasa hati ini

:aku sakit sendiri:
tatkala kusembunyikan rindu ini

:aku menitiskan mutiara ini:
tatkala aku lepaskan kebahagiaanku

:aku menjerit dalam hati:
tatkala mimpiku hampir musnah

:aku berilusi di malam hari:
tatkala lafaz-lafaz perih menerjah

:aku berfikir kembali:
tatkala hati masih meminta

:aku menerima kata hati:
tatkala mata masih melihat ikhlasnya sang pencinta

:aku tetap aku:
mengejar impian itu..kerana impian itu untukku~

Friday, May 7, 2010

IMMUNISASI HATI

assalamu'alaikum..


semalam ade majlis solat hajat dan bacaan yasin di masjid....sempena bulan peperiksaan..
sebelum pegi surau ni betul hati sy sangat tak tenang sebab ade masalah2 yang sangat mengganggu ketenangan saye kebelakangan ni...tp alhamdulillah lepas je solat hajat n bacaan yasin tu hati saye sedikit tenang....dan tazkirah ringkas malam itu benar-benar ada kaitan dengan keadaan yang saya alami pada mase tuh...

ustaz bercerita pasal penyakit hati.
penyakit pada manusia ada dua iaitu penyakit jasmani iaitu apabila kita terkena selesema, demam, sakit diabetis, darah tinggi, jantung dan sebagainya..manakala penyakit kedua adalah penyakit hati iaitu penyakit dalaman yang disebabkan oleh hati...



''sesungguhnya di dalam badan manusia itu ada seketul daging..jika baik daging itu maka baiklah keseluruhannya..tetapi jika busuk daging itu maka busuklah keseluruhannya...dan ketahuilah bahawa daging tersebut adalah hati...."

ustaz beritahu kami ada tujuh(7) penyakit hati..

1) PENYAKIT BANGGA DIRI
2) TERPEDAYA DENGAN PERASAAN SENDIRI
3) SOMBONG DAN BONGKAK(TAKABUR)
4) MENUNJUK-NUNJUK
5) BERSANGKA BURUK
6) KEDEKUT
7) BERDENDAM

Dan perbicaraan malam ini adalah mengenai penyakit hati yang kedua iaitu terpedaya dengan perasaan sendiri...

cuba kita reflect semula diri kite mesti kita selalu bermain dengan perasaan kan? saye pon same..xsah kite ni hidup kalau xda perasaan sayang menyayangi..perasaan ingin menjadi yang terbaik..perasaan nak jadi kaya raya..nak jadi tu nak jadi ni..
dan sebenarnya tanpa kita sedari perasaan ni sering membinasakan diri kita...sedangkan ada satu ayat saya tak ingat la ayat Al-Quran or hadis tapi bunyi die mcam ni la..

"Islam terhalang disebabkan umat islam sendiri iaitu yang mempunyai penyakit terpedaya dengan perasaan sendiri ni...'' kita akan tengok penyebab-penyebab penyakit ni ye...

1) tidak berwaspada dan enggan berinterokasi iaitu seseorang yang sering berbangga dengan perasaan sendiri dan sering meremehkan orang lain..contohla...kita rasa yang kita ni pandai sangat memasak dan takde sape pon yang boleh lawan kita..jadi dalam mase yg same mesti kita akan berlagak seperti kita yang tahu segala-galanya. masa tu kita tak percaya pada kemampuan orang lain..di situ timbulnya penyakit hati yang bukan sahaja memberi impak negatif pada kita tapi kita dah kecilkan hati sahabat yang lain...

2) tidak bekerjasama dengan orang lain iaitu sering melakukan sesuatu berseorangan kerana kita rasa kita hebat...kita rasa kita mampu berjaya tanpa pertolongan siapa-siapa..padahal hakikatnya ada lagi yang hebat selain kita...

3) berlebihan dalam beragama. kita digalakkan menyeimbangkan amal untuk akhirat dan juga dunia...jangan berlebihan dalam mengejar akhirat sehingga mengabaikan dunia..sebagai contoh nabi Muhammad S.A.W juga berpuasa dan berbuka...baginda berkahwin..baginda tidur dan sebagainya.....ada Hadis menyatakan " jika kamu inginkan dunia hendaklah dengan ilmu..jika kamu inginkan akhirat hendaklah dengan ilmu..dan jika kamu inginkan kedua-duanya hendaklah dengan ilmu"..tengok...kan memang kita kene seimbang dunia akhirat..jangan la sampai berpuasa dan langsung tidak berbuka...beribadah sehingga tidak bekerja...dan janganla pula berkaraoke sampai tinggal 4 waktu solat...tengok tv sampai habis maghrib...haha..ini yang ustaz cakap..saya pun bukan perfect..tp mengingatkan diri sendiri bha ni..huhu...

4) memperdalamkan ilmu tanpa mengamalkannya...ustaz kate belajar ilmu agama tinggi-timggi tapi pakai menjolok mate pegi shopping complex...tak guna mcam tu...

5) khusyuk dalam ketaatan tanpa mengingati dosa..saya kurang pasti dengan penyebab ni..

6) cenderung kepada kehidupan dunia...ini same mcam yang saya cakap tadi...seronok sangat kumpul harta tak ingat nak g semayang jumaat..huhu...

7) menyaksikan sikap kurang layak tokoh pemimpin..kalu dah taw orang tu x guna dijadikan pemimpin.....atau ketua xpayah lantik..nanti sendir sakit hati...jadi kalau kita dah dilantik sbagai pemimpin jalankanlah tugas dengan amanah..ingat amanah adalah sesuatu yang paling berat...dalam banyak-banyak makhluk Allah manusia sahaja yang sanggup menerima amanah dalam hidup..sebab makhluk lain dah taw yang amanah tu sangat berat....jadi bila dah dapat amanah jangan lalai sebab kita akan ditanya di akhirat kelak..

8) berlebihan dalam menyembunyikan perbuatan baik..takpe kalau kita beritahu orang pasal kebaikan kita dan itu akan menyebabkan die nak ikut buat....haa..lagi satu ustaz ade bg contoh..
kalau kita puasa sunat dan tibe2 ade kawan ajak makan or hulur sesuatu..xpe beritahu die..maaf saya puasa...nantila sok selase,rabu jumaat awak belanja ye...hehe sebab kalo kita just ckap xpe trime kasih ke...or wat tak taw ke..mesti la kawan kita tu akan kecil hati n cakap kita tak sudi dengan pemberian kita....

abes dah penyebab...masyaAllah...betul lepas dengar penyebab2 ni macam terkena pada batang hidung sendiri pulak.....lepas ni kita tengok kesan penyakit terpedaya dengan perasaan sendiri ni ye....

KESAN

1) TERJERUMUS DALAM KANCAH PERDEBATAN DAN PERSELISIHAN

2) TERJERUMUS DALAM SIKAP SOMBONG

3) TIMBUL PENYAKIT DEGIL(SUKAR MENERIMA PENDAPAT ORANG LAIN)

Kalau ade penyakit mesti ader ubat...

ni UBAT penyakit terpedaya dengan perasaan sendiri ni...

1) BERSIKAP SEDERHANA...jnikmat angan asik nak syok sendiri je..

2) MENGINGATI KURNIAAN ALLAH...kalau boleh setiap hari kita buatla sujud syukur..kalau tak pon setiap ape kita dapat tu terus sujud syukur..

3) SENTIASA MENGKAJI DAN MENGAMALKAN ALQURAN DAN HADIS

4) MENGINGATI KISAH ORANG-ORANG SOLEH

5) MENJAUHI ORANG-ORANG YANG TERKENA PENYAKIT NI..

6) MUHASABAH DAN MELATIH DIRI

7) BERGAUL DENGAN ORANG YANG IKHLAS

8) MENGABAIKAN KEINGINAN MENJADI PEMIMPIN KALAU PERKARA TU BOLEH SEBABKAN PENYAKIT HATI

9) BERGAUL DENGAN ORANG-ORANG YANG PEDULI TERHADAP KITA...maknenye biarla kita berkawan dengan org yang boleh tegur kesilapan kita buka tengok je kita dapat dosa...

itu sahaja yang saya dapat dalam tazkirah ringkas ni.......sesungguhnya yang baik itu datang daripada Allah dan yang buruk itu datang dari kelemahan saya sendiri... saya bukan orang yang bagus tapi saye kongsi ni sebab nak same2 kongsi ape yang saya dapat..tak guna simpan sorang-sorang...betul x?

sampai di sini dulu la ye....wsalam...

Sunday, May 2, 2010

setelah sekian lama~



lama sudah x menulis...
problem sangat wireless skarang..
dan saya pon xda mood yg baik untuk menulis..
sepanjang blog ni x terupdate banyak benda baru yang saya dapat melalui beberapa program yg ipg ni rancang...usrah, kelas perubatan...dan sebagainya..
semuanya memberi input baru..insyaAllah..nanti bila ada masa terluang saya akan kongsi semua yang saya peroleh......

sekarang mood saya untuk bercerita pasal makanan pulak..
sepanjang beberapa minggu ni..banyak da duit habis pada makanan..agak membazir juga saya rasakan tetapi saya puas hati..mungkin kerana peluang menghabiskan masa bergembira di luar bersama rakan-rakan adalah terhad, jadi kami menggunakan peluang makan bersama untuk kekal gembira...

my beloved roomates(^_^)

makanan pertama adalah beberapa minggu yang lepas...iaitu burger besar dan ABC Sampan(kami yg bagi nama)..
nampak sedap kan?
Alhamdulillah..dah lama saya menginginkan makan burger besar ni...dan sekarang saya dapat makan..kepada kawan-kawan yang belum try....boleh dapat kat Tanjung Aru Foodcourt..area kuarters polis n lepas Sunny k..

next...beberapa minggu selepasnya...kami ambil masa lagi..kali ni bersama rakan-rakan sekelas..hampir semua la....kami makan steamboat...RM20 untuk apa2 sahaja hidangan..tetapi mesti habiskan semua sekali makanan...
agak susah sebenarnya nak menghabiskan semua makanan yang saya ambil.....pada masa tu..xingat langsung pesan nabi "makan sebelum lapar..berhenti sebelum kenyang"..Subhanallah..
lepas ni jadikan pengajaran..tapi walau macam manapun....kenangan ni sangat indah....


ni rakan-rakan semeja saya...fatin yang bertudung krim,amalina yang bertudung hitam dan fizul yang lelaki tu...banyak betul kami makan....
ok meja kami memang penuh dengan makanan..ini rakan meja lain..gembira tak terkata....

dan selepas makan ni kami menghabiskan masa bersama dengan bermain bowling...
nak tgok keceriaan kami?naa...di bawah ni...
sekian dulu buat masa ni...sampai bertemu lagi pada post2 akan datang...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...