Friday, May 13, 2011

EXAM VS Kami Guru Malaysia

ASSALAMU'ALAIKUM..
bermula dah minggu bizi2 fieqa..
wahh bizi la sgat2....sempat jugak mengupdate blog neh..
ok..

ni my jadual exam:

19 MEI 2011- EDU 3104 (Pengurusan Bilik Darjah dan Tingkah Laku)
23 MEI 2011- MTE 3105 (Statistic)
24 MEI 2011-MTE 3106 ( Resources in Mathematics)
25 MEI 2011- PJM 3106 (Anatomi dan Fisiologi )
26 MEI 2011- ELE 3101 ( English for Undergraduates)
27 MEI 2011- KKIA-JHB (Kota Kinabalu International Airport- Sultan Ismail International Airport)

mesti pelik kan??kenapa my paper suma macam sekolah je...tbe2 blajar Anatomi n Fisiologi..
ok actually saya adalah guru pelatih PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN major Matematik..tapi ikut style Institut Pendidikan Guru, suma subjek kene ambik ikut semester..
kami student IPG x boleh pilih kursus mcam universiti student..masuk2 je sem kami dah disediakan dengan kursus-kursus tertentu..ok..biasanya dalam satu sem 7-9 subjek kitorang kene hadam dalam masa 4-5 bulan dengan aktiviti-aktiviti tambahan seperti Bina Insan Guru, School Based Experience (sem 1-4), Practicum (sem 5-7), Internship (sem 8) dan pelbagai aktiviti dan kursus2 lain...

Sistem IPG memang lain dari universiti tetapi kami tetap IPTA...kalau orang lain masuk Matrikulasi n sambung degree di IPT, kami buat asasi setahun setengah di IPG then lulus barulah sambung 8 semester untuk degree....oh ya..exam kami bukan 100 percent markah untuk CGPA..assignment juga adalah penyumbang terbesar..so wakti paling stress adalah waktu menyiapkan assignment... bayangkan 9 assignment perlu siap dalam masa yang ditetapkan n biasanya datang secara sekaligus..masa inilah sume orang bengkak2 mata sebab buat last minit...
ok exam pulak x semua paper final exam...tapi ade Ujian Akhir Kursus (UAK) biasanya untuk paper Wajib IPT N Wajib IPG....

erm ni macam dah lari dari topik nih...xpala...just kongsi ilmu n pengalaman sebagai seorang Pelajar IPG...
Kalau korang macam blurr2...xfaham..bleh la tnye k..x pon bleh google...

ok papepon wish me luck untuk diz 5 paper ok..

pst: 16 Mei Hari Guru..(^_^)

1 comment:

missdora said...

selamat hari guru.. :P

all the best for ur exam..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...