Wednesday, February 2, 2011

oh uwang..uwang..uwang...!!

elaun??yeah...ALHAMDULILLAH...
our elaun kuar early diz semester..
no need to suffer like last sem...makan megi..megi n megi...
bile da ade elaun...
cek2 baki dalam bank tinggal thousand somtg je...????
kenapa bleyh jd mcam ni????
ok jom tgok BAJET...ok..BAJET..




*******


elaun pismp: 700x6=4200
yuran asrama: 60x5=300
so nilai bersih rm3900..

apa yg diperlukan?

saving: 700
spectacles: 250
uniform bsmm: 150
printer: 150
broadband termination: 130
tickets:
1)march: 388
2) May-Jun: 328
3) overall: 716


ok itu yang diperlukan..
so kire2 semula: 700+250+150+150+130+716= 2096
berapa yang tinggal??
3900-2096=1804

how many months left before the next allowance?5 or maybe 6..
so 1804/6=300..
300 ni secara kasar..
kalau ikutkan secara bersih maybe dalam 2 hundred somtg je...

hmm...


***************
ok jom buat refleksi:
1) duit habis banyak pada tiket flight. so kepada sesiapa yg membaca entry ini...biar saya ajukan soalan..wajarkah elaun pelajar semenanjung dinaikkan?atau harga tiket kapal terbang untuk student dikurangkan??for me...the first idea is quite ridiculous sebab memang xmungkin itu akan berlaku...but the 2nd idea maybe munasabah...kenapaa??sebab student yg study di sabah n sarawak or even oversea xda pilihan lain selain jd pelanggan airasia n malaysia airlines untuk balik kampung....so y not company u all ni bg belas kasihan pda kami ni....uwaaa..:'(
2) untuk memastikan adegan makan megi sebelum pergi exam bulan 5 nanti tidak berulang...kite kene pastikan ini..keperluan kene mendahului kehendak... .wat????ok..kenyang penting atau sedap penting??memang la kalau ikut tekak hari2 nak hentam big mac..kenny rogers..pizza...tp xpayah la sume tuh dulu...x sesuai ok...jom makan nasi ayam centre point rm 2.70 yang mengenyangkan...LOL...next..pakai baju penting ke baju cantik penting???wa...!!hati ini meronta nak pakai kasut nike...tshirt jenama ntah pape tu(sori sy xtaw sebab sy xpenah beli baju mahal..haha)...tapi ala...ape ade pda jenama?jom pg sinsuran..banyak tu kasut nike..adidas..baju paul smith...kwang3...
3) cari side income..hmn..nak keje part time???xpayah2...bukan ade mase pon..kalau ade xda gak kenderaan..kalau ade pon xdanya korang raje kan nak g keje??tido lg sedap..betol?? kalo da taw camtuh..jom buat nisnes..alah..untung 5o sen pon kire untung ape...nak jual ape???ape2 je la....kate nabil "lu pikirla sendiri!"..

4) Jom menabung..sehari rm 1...macam hot fm cakap tu..kalau 30x1=rm30x12=rm360 not bad wat...hihi

Da xda kot refleksi lain..xda idea dah ni...hurm...






*****
ok la..sampai sini dulu..
kepada readers...fikirkan idea di atas....
kalau ramai sokong kite panggil karam sigh walia suh mintak airasia bg kite half price..kihkihkih..
ok
jom berjimat...makan nasi lauk kicap atau garam ok.???

papai readers..

pst:// pic2 ni uncle google yg bg





5 comments:

fie_zul zarien said...

pasni jgn mamam restoran segera...mamam nasi ayam cp je...hehehe

afiqah ashiya said...

haha..harap2...makan kat sembulan je..murtabak jawa.pau ayam gado2..yeah!

fie_zul zarien said...

laa.dia upanya...

freakystar said...

jangan shopping. ikatperut. korban cuti seminggu tak balik kampung. beli apa yang patut. menyimpan di ASB. pinjam along. ;p

afiqah ashiya said...

haha,,,,gud idea tuh....pinjam along tu yg mahal..ikat perut xleh sebab balik2 terlepas sendiri ikatan tuh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...